Vaginismus

Vajinismus kadının ilişkiye girmeye çalışırken vagen kaslarının isteksiz, refleks gibi daralmasıdır. Vagen daralması istemsiz olur. Göze yabancı cisim yaklaştığında göz kapağın kapanmasına benzer bir reaksiyondur. Genelde vaginismus pubococcygeus kasının kasılmasına bağlanır ancak bulbocavernosus ve puborectalis kasları da kasıldığı zaman ‘bir duvara çarparmış’ gibi bir etki ortaya çıkar. Vagen kasların kasılması ile birlikte genel kasılma, korku ve panik görülebilir. Böylece cinsel ilişki gerçekleşemez. Ağır vakalarda jinekolojik muayene veya tampon kullanımı bile mümkün değildir. Çiftlerin tatmin edici bir cinsel hayatları olamaması yanı sıra çocuk isteniliyorsa da gebe kalınamıyor. Vaginismusun çeşitli klasifikasyonları ve sebepleri vardır. Genelde vaginismus cinselliğin tabu edildiği ve kız çocuklarının cinselliğin kirli ve kötü bir şey olduğu öğretilen toplumlarda sık görülür. Türkiye de kadınların %10 kadar yüksek bir oranda görülmektedir (Diğer Cinsel Sorunlar için tıklayınız). Vaginismus tedavi edilebilme oranı günümüzde çok yüksektir. Klasik tedavi kadın ve eşi ile birlikte basamaklarla vagen genişletme, kasları gevşetme, paniği yenmeden oluşur.

Türkiye de sayılı merkezlerde uygulanan vaginismusta Botoks tedavisi için tıklayınız.

Primer vajinismus:
Bir kadın hiçbir zaman ilişkiye girmedi ise ve ilk denemede veya ilk jinekolojik muayenede vaginismus belirtileri görülür ise primer vaginismus tanısı konulur.
Primer vaginismusa sebep olabilecek faktörlerin örnekleri:
  • Fokal vaginit denilen bir hastalık. Penetrasiyon esnasında yoğun ağrı olur, diğer zamanlarda ağrı yoktur
  • İdrar yolu enfeksiyonu ve vaginal  enfeksiyonlar
  • Cinsel tacize veya tecavüze uğramış olmak
  • Şiddete maruz kalmış olmak
  • Cinselliğin ayıp, kirli, utanılacak birşey olarak düşünmek
  • Genel anksiyete veya depresyon
Sekonder vaginismus
Bir kadın önceden cinsel ilişkiye girebilmiş ise ve sonra vaginismus ortaya çıkar ise sekonder vaginismus tehşisi konulur. Sekonder vaginismus için sebeplerin örneği:
  • Mantar veya bakteriel enfeksiyonlar
  • Doğuma bağlı yırtık veya travma
  • Psikolojik nedenler ve ilişkide sıkıntılar
Tedavi
Vaginismusun bedensel veya çeşitli psikolojik nedenleri olabildiği için tedavi de her kadında aynı değildir. Tedavi oranı genelde yüksektir fakat ciddi psikolojik sebeplere bağlı vaginimusta penetrasiyon ve gebelik gerçekleşsede, cinsellikten keyif alma oranı tedavi sonrası da düşüktür.
Vaginismusun klasik tedavisi sistematik desensitivasyon dur, yani psikolojik destek eşliğindi küçükten büyüye doğru vaginal probların vagene sokulması. Bu tedavinin başarı oranı yüksektir ama zaman ve sabır gerektirir.
Ağır vakalar için son zamanlarda Botoks ve lokal anestetik enjekte ederek daha hızlı ve etkili bir tedavi yöntemi bulundu. Ayrıntılar için tıklayınız.