Tüp bebek yöntemi İnfertilite (Kısırlık) tedavisi yardımcı üreme teknikleri arasında en gelişmişi dir. Ayrıca eskiden tedavisi mümkün olmayan erkek kısırlığı mikroenjeksiyonun (İCSİ) bulunmasıyla çağ atlamıştır. Spermiogram da hiç sperm görülmediği takdirde testis den sperm alma yöntemleri (tese, tesa, pesa, mesa, mikrotese ) ile çocuk sahibi olma şansı vardır. Ayrıca bir takım ciddi genetik hastalıklar preimplantasyon genetiği (PİG) uygulaması ile transfer öncesi tanılabilir ve sağlıklı embriyo yerleştirilebilir. Tüp bebek uygulamsında elde edilen embriyolar dondurulabilir ve sonraki bebek için kullanılabilir. Ayrıca kanser tedavisi öncesi veya yüksek oranda İnfertilite ye yol açan hastalıklar olduğunda tüp bebek işleminin ilk adımları uygulanarak yumurta geliştirilebilir ve yumurta dondurulabilir. Benzer durumlarda sperm dondurmak da mümkündür.
Yumurta toplama ve yerleştirme işlemi dışında tedavinin tümü kliniğimizde Bodrum da düzenlenmektedir.
- Tedavi protokolü seçimi: Klasikte uygulanan iki tür protokol mevcuttur. Kısa protokol: Tedaviye adetin 2. veya 3. günü başlanır. Daha çok over reservi düşük ve ileri yaş hastalar da tercih edilir. Ortalama süresi 10-14 gün arasıdır.Uzun protokol: Bir önceki adetin başında doğum kontrol hapı başlanır. Kutunun bitimine 3 gün kala hastanın normal hormon salımını baskılıyan ilaç uygulanır ve adet ile birlikte buna yumurta uyarıcı iğneler eklenir.
- Yumurtaların olgunlaşması: Yumurtaların çok sayıda gelişmesi için hormon iğneleri verilir. Bu iğneler çilt altı ve adele içine yapılır.
- Yumurtaların toplanma zamanının ayarlanması: Toplama zamanı ayarlaması iki teste dayanır. Ultrasonda ölçülen folikül boyu ve kanda ölçülen hormon düzeyi (estradiol) doğru zamanı işaret eder.
- Yumurtaların toplanması: Yumurtaların gelişimi uygun olduğunda son olgunlaşma için bir iğne uygulanır (HCG).Bundan sonra 34–36 saat içinde toplama işlemi gerçekleşmesi gerekmektedir. Toplamanın kendisi tüp bebek laboratuvarın da lokal veya genel anestezi altında vaginal ultrason desteğinde vagenden gerçekleşir. Kısa süren bulantı ve birkaç gün devam edebilen hafif kasık ağrısı dışında anne adayı için az yan etkili ve rahat bir işlemdir.
- Anne adayında yumurtalar toplanırken, baba adayından tüp bebek laboratuvarın da sperm verilmesi isteniyor.
- Laboratuvardaki işlemler: En kaliteli spermler ve en uygun yumurtalar embriyolog tarafından mikroskop altında seçiliyor. Mikroenjeksiyon yönteminde (İCSİ) sperm ince bir iğne ile yumurtanın içine enjekte edilir. Döllenmiş yumurta bölünerek embriyoyu geliştirir.
- Embriyo transferi: 2–5 gün sonra embriyolar (2-3 embriyo) özel bir kateter ile rahime yerleştirilir. Yerleştirme işlemi kısa sürer, ağrısız ve kolaydır. Yarım saat istirahat den sonra eve gidilebilir.
- Çoğu zaman laboratuvarda 3 den fazla sağlıklı embriyo elde edilir. Artan embriyolar 3 yıl boyunca özel koşularda dondurarak saklanabilir. Bunun amacı ikinci çocuk istendiğinde tüp bebek prosedürü oldukça kolaylaşması. Sadece yerleştirme işlemi kalıyor.
- Tedavi sonucu: 14 gün sonra kandan gebelik testi ile öğrenilebilir ve sonuç olumlu ise kalp atışlarını görüntülemek için randevu verilir.
Hangi hastalıklar PİG ile tanılabilir?
- Kistik fibrozis
- Hemofili
- Fenilketonuri
- Duchenne musküler distrofi
- Myotonik distrofi
- Marfan sendromu
- Huntington hastalığı