Suyun ve ısının tedavi edici etkisi Hipokrat zamanlarından beri bilinir ve birçok ağrılı durumlarda kullanılır. Suda doğum yüzyilardır Yeni Zelandada, Polinezyada, Hawaiide, Costa Ricada, Amazon bölgesinde doğaya bağlı yaşayan toplumlar da yapılır. Nerede yakında ılık su bulunmuşsa insanlar doğum için suyun tedavi edici etkisinden faydalanmış. İlk Avrupada tarihe geçen suda doğum 1803 yılında Fransa da tesadüfen gerçekleşmiş. Şiddetli doğum ağrılarını hafifletmek için sıcak su ile dolu bir küvete giren anne orada bebeğini doğurmuş. Modern zamanlar da 1970 li yıların sonunda Fransız Jinekolog Dr. Michel Odent suda doğum konusunda araştırmalar başlatmış ve çok sayıda suda doğum gerçekleştirmiş ve çalışma yapmış. Bundan sonra suda doğum hızla Avrupa da ve ABD de yayılmış ve günümüzde modern doğum merkezlerinde seçenek olarak sunulur. İngilterede ve İşveçde doğum havuzu olmayan doğum merkezi çok nadir bulunur.
- Annenin piskolojik rahatlığı:Suda doğum yapan annelerin doğum hikayeleri çok güzeldir. Kendilerini rahat, güvende ve iyi hissetiklerini anlatırlar. Doğumu ağrılı, negatif, bebeğe sahip olmak için gerekli bir acı olarak değil güzel ve çok özel bir anı olarak görürler. Doğum sonrasındada yorgun ve bitkin değil enerji dolu ve pozitif olduklarını ifade ederler.
- Ağrının azalması: Ilık su ağrıyı önemli derecede azaltır, dokuları gevşetir. Ağrının sebep olduğu endişe, endişe duyuldukça ağrının çoğalmasından oluşan döngü kırılır. Böylece anne kanında adrenalin düzeyi düşer. Adrenalin düştükçe endorfin (vücudun kendi üretiği doğal ağrı kesici ve mutluluk hormonu) seviyeleri artar. Endorfin etkisi, toplar damarlar suda basıncın daha düşük olması ve ve ısının etkisi ile kalp atışı hafif yükselir. Bunun sonucundarahime ve bebeğe giden kan akışı artar. Rahim kasılmaları daha etkili olur ve bebeğe daha fazla oksijen gider.
- Doğumun süresinin kısalması:Rahim ağzının açılması desteklendiği için suda doğumun süresi suni sancı verilmeden daha kısadır. (Bazı çalışmalrda 3-4 saat kadar kısaldığı gösterilmişdir.)
- Doğum yırtıklarının azalması:Dokular esneklik kazandığı için ve yumuşadığı için doğum yırtıklarığı olma ihtimali düşer ve rutin doğum kesisine (epizyotomi) gerek kalmaz. Ayrıca doğum sonrası da anal bölgedeki ağrılar daha az olur.
- Pozisyon almanın kolaylaşması:Suyun kaldırma kuvetinden faydalanarak annenin rahat pozisyon alması ve sancı sırasında pozisyon değiştirmesi kolaylaşır.
- Bebeğin yumuşak doğum yaşaması: Bebek açısından dünyaya geliş yumuşak bir geçiş şeklinde olur. 9 ay boyunca bulunduğu su içine doğar. Su altında işik daha yumuşakdır ve sesleride alıştığı şekilde duyar. Doğumun son safalarında bebeğinde su içinde dönmesi karaya göre daha kolaydır.
- Enfeksiyon riski: Hijyenik , hasta ile temas eden tüm parçaların tek kullanımlık olan Amerika dan getirdirdiğimiz doğum havuzumuz da başka hastadan enfeksiyon geçmesi imkansızdır. Su anne girmeden önce özel solusyonlar ile sterilize edilir. Annede bebeğe bulaşabilecek enfeksiyonlar mevcut ise suda doğum önerilmez.
- Acil bir durumda havuzdan çıkmanın getirdiği zaman kaybı: Hastane ortamında acil bir durum geliştiğinde annenin havuzdan çıkartılamsı 1-2 dakkikayı geçmez. Suda doğumu evde gerçekleştirmek istiyorsanız acil durumda en hızlı ulaşımı garanti etmek için doğum süresince evin önünde ambulans bulunduruyoruz.
- Isıya bağlı annede su kaybı: Terleme yolu ile hafif su kaybı olur. Suda doğumlar da yemek değil ama içmek serbestdir. Doğum öncesi aile ile görüşerek annenin ne tür içeceklerden keyif aldığını öreniyoruz ve bunları tehmin ediyoruz. Annenin doğum sırasında bolca sıvı almasına dikkat ediyoruz.
- Bebek boğulabilirmi? Hayır. Bebek nasıl anne karnında boğulmuyor ise suda doğumda da boğulmaz. Bebeklerin nefes alma refleksi ancak hava ile temas ettiğinde başlar. Suda doğumda bebeğin akciğerine su gitmez ve oksijensiz kalmaz (kordon su üzerine çıktığında kesilir ve o zamana kadar bebeği besler)
- Annede bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları veya akut enfeksiyon bulguları var ise: HİV, aktif genital uçuk, viral hepatit ve ateş gibi
- Annede kronik veya ağır hastalıklar mevcut ise: Şeker hastalığı,tansiyon ve kalp hastalığı, epilepsi (sara), astım, bazı cilt hastalıkları
- Anne aşırı kilolu ise
- Gebelik Zehirlenmesi (Preklampsi/Eklampsi)
- Aşırı vajinal kanama görülür ise
- Erken su gelmesi olmuş ise
- Çoğul gebelik
- Duruş anomalileri
- Prematür veya postmatür doğum (38. gebelik haftasından önce veya 42. gebelik haftasından sonra)
- Bebekte gelişim geriliği veya bir anomali tespit edilmiş ise
- Bebek sıkıntıda ise (fetal distres)
- İri bebek
- Su kirlenmiş ise (amniyotik sıvı mekonyom ile karışmış ise)
- Koyu partkülü mekonyum görülmüş ise
- Doğumun ilk safasını doğum havuzunda geçirip esas doğum için doğum masasına çıkabilirsiniz
- Doğumun birinci safasını ve bebeğin doğumunu doğum havuzunda geçirebilirsiniz.
- Amerika dan ithaldir
- İç kaplaması (liner) tek kullanımlık disposable’dır.Her doğumda yenisi takılır. Böylece yüksek bir hijyenik standart sağlanır.
- Derece ayarlanabilir ısıtıcısı mevcutdur. Böylece doğum süresince havuz suyu vücut ısısında tutulabilir
- Su özel solusyonlar ile sterilize edilir
- Portabıldır . Dilerseniz evinizde de doğum imkanı verir
- Bebeğin kalp sesleri özel, su geçirmez alet ile dinlenir