Kronik akıntı, bağzı tip virüs enfeksiyonları (HPV), cinsel ilişki gibi faktörler servikal erezyonu (rahim ağzı yarası) tetikliyebilir. Vaginal muayenede görüntü beton zemine sürterek yaralanmış bir deriye benzer.
Rahim ağzı yaraların belirtileri nedir?
Bazı hastalarda rahim ağzı yarası hiç belirti vermez ve muayenede fark edilir. Bazen cinsel ilişki sonrası kanama ve kronik, tedaviye cevap vermeyen akıntı şeklinde belirti verir.
Rahim ağzı yaraların önemi nedir?
Bu tür lezyonlar bazen rahim ağzındaki hücre bozulmaların öncüsü olabilir ayrıca devamlı enfeksiyona açık bir zemin yaratırlar.
Rahim ağzı yaraların tedavisi nedir?
Tedavi öncesi mutlaka Smear testi yapılmalıdır cünkü eğer kanser öncüsü hücreler görülür ise tedavi şekli tamamen değişir. Smear testinde bozukluk saptanırsa duruma göre Kolposkopi veya biyopsi yapmak gerekebilir. Tedavi yaralı bölgedeki bozuk hücrelerin dondurularak (Kriyoterapi – Dondurma Tedavisi), yakarak (Koterizasyon – Yakma Tedavisi) öldürülmesidir. En sık uyguladığımız tedavi yöntemleridir. Daha sonra vücudun yara iyileşmesini hızlandırmak için özel fitiler verilir. Bu tedaviye yanıt vermeyen vakalar da, smear testinde kanser öncüsü hücreler görüldüğünde LEEP yöntemi uygulanabilir. Ayrıca klasik konizasyon da yapılabilir (rahim ağzının koni şeklinde ameliyat ile çıkartılması)