Menopoz

Menopoz nedir?
Genelde 47-55 yaş arası bayanların adet kanamasının kesildiği döneme menopoz denilir.
Vücuttaki çeşitli değişikliklerin olduğu bu dönem hastalık değildir! Doğal bir süreçtir.
Bu dönemde yer alan hormonal ve psikolojik bazı değişikliklere sağlık açısından dikkat edilmesi gerekir.
Menopozun sebebi nedir?
Yumurtalıklardaki yumurta sayısı bu yaşta azalır ve sonunda tükenir.
Yumurtalıklardaki hormon üretimi azalır.
Hormonların eksikliği rahimdeki yenilenmeyi önler ve o sebep ile adet kanaması azalır, düzensiz (Adet Düzensizliği) olur ve kesilir.
Menopoz belirtileri ve şikayetleri nelerdir?
Menopoz döneminde vücuttaki yer alan değişiklikler iki guruba ayrılır. Kadının his ettiği değişiklikler ve şikayetler birinci gurubu oluşturur. İkinci gurup ise hormon azalmasına bağlı olan organlarda ve dokulardaki değişiklikler ve ona bağlı dikkat edilmesi gereken sağlık riskleri.
Menopozun belirtileri kadından kadına çok değişik olabilir. Bazı kadınlarda adet kanaması durması dışında hiç bir belirti olmaz. Diğer yandan yoğun bir şekilde ateş basması, uykusuzluk, sinirlilik, baş ağrısı, halsizlik, psikolojik sorunlar gibi şikayetlerin yaşanması mümkün
Öströjen azalmasının etkileri
•          Cinsel organ dokularında incelme (kuruluk hissi, kaşıntı, enfeksiyon olasılığın artışı)
•          İdrar yolları dokusunda değişiklikler (İdrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonlarında artış)
•          Cilt yapısında değişiklik
•          Kemik erimesi (osteoporoz)
•          Kalp ve damar hastalıklarına yatkınlık
•          Kilo almaya yatkınlık
Menopoz döneminde alınması gereken önlemler
İlk basamakta kadının his ettiği şikayetler değerlendirilir. Fizik muayene olarak jinekolojik muayene, meme muayenesi  ve smear testi alınması önerilir. Mamografi 50 yaş üzere her yıl yapılması önerilir.
Osteoporoz açısından değerlendirme ve kemik ölçümü menopoz döneminde başlanır. Ayrıca yıllık rutin kan testlerin yapılması önerilir.
Menopoz şikayetlerin tedavisi
Şikayetlerin yoğunluğuna, hastanın diğer hastalıklar ve aile öyküsünü, muayene sonuçlarını dikkate alarak tedavi seçenekleri hasta ile birlikte konuşulur. Düzenli egzersiz hem şikayetleri azaltmakta hemde  osteoporoz önlemek açısından faydalıdır.  Doktorunuz gerekirse kalsiyum tedavisine başlayacaktır. Menopoz tedavisi günümüzde daha bireyseleşmiştir. Hastanın şikayetleri göz önüne alınarak buna yönelik bitkisel içerikli ilaçlar, mineral ve vitamin takviyeleri önerilir. Bu tedavi ile fayda görmeyen hastalarda gerekli testler yapılarak ve riskler tartılarak bazı durumlarda hormon replasman tedavisi önerilir.