Lohusalık dönemi anne vücudunun eskiye dönene kadar olan yaklaşık 40 gün süren zamandır. Bu dönemde rahimin küçülmesi ve diğer tüm organların dinlenmesi ve yenilenmesi yer alır. Hamilelik ve doğum sırasında büyük ölçüde değişiklikler gösteren hormon seviyeleri de yavaş yavaş eskisine döner. Lohusalık döneminde anne aşırı yorulmamalı, enfeksiyonlardan korunmalı, yeterli beslenmeli ve genital hijyene titizlikle dikkat etmeli.
Lohusalık dönemin bir takım komplikasyonları olabilir.Bir sıkıntınız olursa doktorunuza başvurun:
Rahim ile ilgili problemler: Günümüzde hijyenik standartların yüksek olması sebebi ile artık nadir görülen rahim enfeksiyonları tarihte anne ölümlerin yüksek sayısına sebep olurmuş. Lohusalık döneminde rahim ile ilgili problemlerin belirtileri kötü kokulu akıntı, kanamanın aniden kesilmesi, şiddetli ağrı ve ateştir.
Meme ile ilgili sorunlar: Meme ucu çatlakların dışında memede enfeksiyon (mastit) görülebilir. Tam boşalmayan süttün sebep olduğu rahatsızlık ateş, memede ısı artışı ve kızarıklık şeklinde görülür.
Kabızlık ve hemoroid: Kabızlık şikayeti gebelikte de sık görülür. Lohusalık döneminde bir süre devam edebilir. Bolca sıvı almak, yürüyüş ve lifli gıda kabızlığı rahatlatır.
Daha nadir görülen ama ciddi bir tabloya ve hayati tehlikeye yol açan tromboz ve emboli de lohusalık komplikasyonları arasında yer alır. Hormonlar etkisinde kan pıhtılaşması lohusalık döneminde artmıştır, büyük olan rahim toplar damarları engelliyebilir ve gebelikte oluşabilen varisler de tromboz denilen bacakta kan pıhtısı oluşmasına neden olabilir. Emboli denilen durum bu pıhtının atması (çoğu zaman akciğere) ve orada kan dolaşımını bozmasıdır. Lohusalık dönemdinde baldırda ağrı, çap değişkliği, ısı değişikliği, ciddi nefes darlığı görülür ise acilen doktora başvurun. Düzenli yürüyüş koruyucudur.