Genital Siğil

Genital siğiller (Condylomata acuminata) Hp virüsüne (belli tiplerine) bağlı bir hastalıktır. Genital herpes ve klamydia ile birlikte en sık Cinsel İlişki ile Bulaşan Hastalıklardan dır.
Genital siğile sebep olan virüsün (HPV) 200 e yakın alt tipi biliniyor. Bunların 30-40 civarı cinsel ilişki ile bulaşır. Cinsel yol ile bulaşanlar yüksek risk (Rahim Ağzı Kanserine ve daha düşük oranda anus, penis ve ağız kanserlerine yol açar) ve düşük risk (genital siğile sebep olanlar) olarak ayrılır. Siğile sebep olan tipler kanser yapmasa bile aynı yol ile bulaştığı için siğil görülen hastalarda yüksek risk tipi enfeksiyonu daha yüksek bir olasılıktır.
Genital siğil ölümcül değildir ve nadiren ciddi komplikasyon yaratır ama son derece rahatsız edicidir, bulaşacidir, yayılır ve ihmal edilirse çok büyük boyutlara ulaşabilir. Başlangıçta noktasal et beni veya sivilce şeklinde başlayan lezyonlar tedavi edilmez ise tüm genital bölgeyi saran büyük tümörlere dönüşebilir.
HPV enfeksiyonu ve siğilin semptomları nedir?
HPV enfeksiyonu (düşük ve yüksek risk tipi) hiç belirti vermeyebilir. Enfeksiyon ve siğil görülmesi arasında birkaç hafta ile birkaç yıl arası zaman geçebilir. Siğil ve enfeksiyon görülmeden hastalar virüsü bulaştırabilir. Siğilin ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler imün sisteminde düşüş, nemli ortam, deride yaralanma ve diğer deri enfeksiyonları.
Siğiller genelde genital bölgede ve makat bölgesinde görülür. Daha nadiren vagen, anus ve idrar yolları içinde rastlanır. Siğillerin ağızda görülmesi nadirde olsa  mümkün.
Siğiller bazen ağrı yanma veya kaşıntıya sebep olabilir ama çoğu zaman belirti vermediği için fark edilmesi gecikebilir.
Genital siğil nasıl teşhis edilir?
Genel olarak genital siğilin görüntüsu çok tipiktir ve doktorunuz bakarak teşhisi koyar.
Ancak atipik bir görüntü de ileri testler mümkün (Biyopsi yapılması veya smear ile virüs tiplendirmesi)
Siğil nasıl tedavi edilir?
Genital siğillerin tedavisi koter ile yakarak (Koterizasyon), dondurma ile (Kriyoterapi) ile veya cerrahi olarak yapılır. Lezyonları küçülten veya bazen yok edebilen krem tedavileri mevcuttur. Dirençli vakalar da imün direncini yükselten bazı iğneler kullanılabilir. Tedavi süreci virüsün vahşiliğine ve kişinin direncine de bağlıdır. Bazı kişilerde sık sık nüks ettiği gözlenebilir ancak tedavinin devamlılığı önemlidir ve tedavi sonrasında düzenli takip gerektirir.