Gebelik zehirlenmesi nedir?
Gebelik zehirlenmesi anne vücudunun gebeliğe bağlı ağır bir reaksiyon vermesidir. Gebelik zehirlenmesi genelde ilk gebelikte görülür, ikinci gebelikte tekrarlama riski düşüktür. Nedeni henüz bilinmemektedir. Risk gurubuna giren hastalara gebeliğin başından itibaren düşük doz aspirin verilmesinin hastalığı geciktirdiği ve hafiflettiği gösterilmiştir.
Anne vücudundaki belirtiler yüksek tansiyon, vücut genelinde su toplaması (ödem) ve idrarda protein (albuminuri) bulunmasıdır. Eklampsi denilen ağır gebelik zehirlenmesinde baş ağrısı, kulak uğultusu, görme bozuklukları gibi beyinsel bulgular eklenir. Bu tablo anne açısından tehlikeli ve nöbet geçirme ve komaya kadar ilerliyebilen beyin etkilenmesinin ön safasıdır.
Gebelik zehirlenmesinin tedavisi nedir?
Tedavi gebelik zehirlenmesinin ağırlığına göre değişir. Hafif sehirde evde yatak istirahiti, yüksek proteinli diyet ve ilaç tedavisi yeterli olabilir. Hastalığın ilerleyip ilerlemediği sık kontrol edilir. Bazı endişe verici bulgular (tansiyonu aşırı yükselmesi veya nörolojik bulgu gibi) saptanır ise tedavi hastane ortamında devam edilir. Anne hayatını tehdit edecek kadar ağır geçerse gebeliği sonlandırmak gerekebilir.
Preklampsi/eklampsi hastaliğin kesin tedavisi doğumdur. Ancak bebek yaşam kabiliyeti kazanmadan ortaya çıkan preklampsi/eklampsi tablolarında bebeğe yaşam şansı vermek için mümkün oldukça beklenir. Bu arada sık aralıklarla hastanın kan sayımı, karaciğer fonksiyonu kontrol edilmelidir. Ayrıca tablonun ciddiyetine göre ultrason ile bebekte gelişim geriliği olup olmadığı, amniyon sıvısının azalıp azalmadığı, doppler ultrason ve NST testleri ile bebeğin iyilik hali sıkça kontrol edilmelidir. Tablo anne hayatını tehdit eder hale gelir ise doğum kaçınılmaz hale gelir. Bebekte ciddi gelişim geriliği olan ve bebeğe giden kan akımların belli bir seviyenin altına düşen durumlarda doğum başlatılır. Tarif edilen tabloda bebeğin anne karnın da ani ölüm riski yüksektir ve dışarıda yaşam şansı verilir.
Doğum yöntemi olarak rahimde açılma var ise suni sancı ile Vaginal Doğum denenebilir. Anne veya bebeğin durumu riskli ise Sezaryen önerilir.
Gebelik sonrası bulgular genelde hızla geriler.