Epidural Anestezi – Ağrısız Doğum

Hem Sezaryen hem de Normal Doğum sırasında kullanılabilen bölgesel anestezi yöntemine epidural anestezi denilir. Bu yöntem esnasında epidural alan denilen omurganın dış zarları arasına ince bir kateter yerleştirerek analjezik ilaç uygulanır.Böylece vücudun alt kısımdan gelen ağrı sinyalleri bloke olur, ağrı hissedilmez.

Normal doğumda ağrılar iyice kuvvetlenmeden epidural kateterin yerleştirilmesi teknik açıdan daha kolaydır. Bazı anneler ‘ağrıya dayanamazsam yaptırırım’ diye düşünür ancak hem yoğun ağrı sırasında uygun pozisyonda güç olması hem de işlem öncesi hazırlıkların belli bir süre alması nedeniyle doğuma yakın dönemde yapılan epidural uygulamalarında çok iyi sonuç alınmamaktadır.
Epidural anestezinin avantajları nedir?
Normal doğum sırasında ağrının hissedilmemesi, stresin azalması.
Sezaryen ameliyatında annen uyanık olması, genel anestezi yan etkileri (sersemlik, bulantı, kusma) olmaması, ameliyat sonrası ağrı daha az olması bu yöntemin avantajlarıdır.
Epidural anestezinin yan etkileri, riskleri nedir?
En sık görülen yan etkisi tansiyon düşmesidir. Bu sebeple anneye serum ile sıvı verilir ve işlem sonrası tansiyon takip edilir.
Epidural anestezi normal doğumun 2. safhasını (rahim ağzı tam açıldıktan bebeğin tam doğmasına kadar olan süre)uzatabilir.
Halk arasında en çok korkulan felç kalma riski sıfır sayılacak kadar düşüktür.
Nadir olarak şiddetli baş ağrısı, bel ağrısı, ritim bozuklukları ve nöbet geçirme meydana gelir.
Anestezi sonrası geçici olarak idrara çıkmada zorluk görülebilir.