Rahim dışında yerleşen gebeliklere dış gebelik denilir. Bu gebeliklerin devam etme ve bebeğin doğma şansı yoktur. Aksine anne açısından akut batın denilen ölümcül tehlikesi olan tabloya yol açabilir.
Dış gebeliğin yerleşim yerleri
Dış gebeliklerin %95 tüplere yerleşir.Nadiren yumurtalıklarda, batın içinde veya rahim ağzında da görülebilir.
Dış gebelik nasil gelişir?
Döllenmiş yumurta sağlıklı gebelikte olduğu gibi rahime inmez ve tüplere yerleşir. Orada büyümeye başlar ise dış gebelikten bahsedilir. Tüplerde büyüme için yer kısıtlı olduğu için belli bir büyüklüğe geldiği zaman tüplerde damarları veya tüpü yırtar. Erken tanılmaz ise tüplerin yırtılmasına ve yaygın batın içi iç kanamalara yol açabilir. Bu tablo ölümcül tehlike taşır.
Dış gebeliğin risk faktörleri
Tüm gebeliklerin arasında %1 oranı dış gebeliktir. Dış gebelik tesadüfen olabileceği gibi bir takım tüplerde iz bırakan durumlar dış gebelik yaşama riskini yükseltir.
- Tüplerde PİD, gonore ve klamidya gibi Cinsel Yol İle Bulaşan Hastalıkların bıraktığı yapışıklıklar
- Önceden geçirilmiş tüp ameliyatı
- Önceden geçirilmiş dış gebelik
- Endometriozis hastalığı
- İnfertilite Tedavisi ve Tüp Bebek
- Spiral kulanımı (Korunma yöntemleri)
- Sigara kullanımı
Dış gebeliğin belirtileri
Dış gebeleğin belirtileri aşama aşama değişir.
- Erken gebelikte: Hafif veya hiç belirti vermeyebilir. Gebelik testi pozitiftir. Vaginal kanama, hafif karın ağrısı ve karında hassasiyet ile belirti verebilir. Ultrasonda rahim içi gebelik görülmez.
- Dış gebelik kendiliğinden sonlanır ise: HCG (gebelik testi) değerleri düşer ve adet görülür.
- Dış gebelik ilerler ise: Önce batında ağrı gitikçe şiddetlenir.Genelde 5-8 gebelik haftası civarında akut batın denilen karında şiddetli ağrı ve hassasiyete neden olur. Bu tablo esnasında ciddi iç kanama da görülebildiği için acil ameliyat gerektirir.
Dış gebeliğin tedavisi:
Erken tanılır ise ve bazı kriterler uygun ise dış gebeliği sonlandıracak bir ilaç (Methotrexat) tedavisi denenebilir. Genelde tedavi Laparoskopik ameliyat ile dış gebeliğin çıkartılmasıdır veya gerekir ise tüpün alınmasıdır.Ciddi iç kanama veya hayati tehlike görüldüğünde açık ameliyat gerekir.