Gebelikte Çay/ Kahve: Kafein güçlü bir stimulandır. Stres hormonları salgılamasına, damar daralmasına sebep olur. Kafein anneden bebeğe kolayca geçer. Kahve/Çay içmek bebekte anomali ye sebep olduğu saptanmamıştır. Bizim önerimiz: Çay ve kahveyi ölçülü için. Mümkün oldukça açık ve bol sulu içmeye dikkat edin.Not: Tatlandırıcı( Aspartam/ Sakarin gibi) sakıncalıdır. Gebelik süresince kullanmayın.
Gebelikte Sigara: Sigara kullanımı gebelikte çok ciddi problemlere yol açar. Ne kadar çok tüketilirse bebeğinize vereceğiniz zarar o kadar artar. Bebeğin plasentadan beslenmesi her sigara ile azalır. Sonuç olarak düşük ve erken doğum riski artar, rahim içi gelişme geriliği oluşur ve bebeğin doğum ağırlığı azalır. Bebeğin yeni doğan ölüm riski artar ve astım gibi akciğer hastalıklarına yatkınlık artar.
Gebelikte Alkol: Alkol alımı için güvenli bir doz bulunmamıştır. Bu sebep ile gebelik boyunca hiç alkol almamanızı öneriyoruz. Aşırı miktarda tüketilince zarar artar. Alkol alımına bağlı görülen anomaliler fetal alkol sendromu adı altında toplanmıştır. Bu sendromun belirtileri zeka geriliği, kafa ve beyinin küçük olması ve yüz anomalileridir.
Gebelikte Seyahat: Uzun yolculuklar anne adayını daha çok yorar. Gebelikte bir problem görülmez ise gerekir ise seyahat etmekte bir sakınca yoktur. Yalnız mümkün oldukça bacak hareketlerinizi kısacak koltuklar seçmeyin ve bol sıvı almaya dikkat edin. Uçak yolculukları medikal acıdan sakıncası yoktur (kabin basıncı ayarlanmış yolcu uçaklarında) ancak çoğu hava yolları son trimester de olan gebeleri taşımaz. Yolculuk öncesi hava yollu şirketi ile görüşün uçabilir raporu istenebilir.
Gebelikte Saç boyama: Çalışmalarda saç boyamanın bebeğe zarar verdiği gösterilmemiştir. Bazı hayvan deneylerinde saç boyaların içindeki kimyasalların sakatlık yapabileceği gösterilmiştir. Yalnız bu çalışmalarda çok yüksek doz kimyasal kullanılmıştır. Bizim önerimiz: Gebeliğin ilk üç ayında mümkün oldukça saçlarınızı boyamayın, boyamak istiyorsanız bitkisel boyalar tercih edin ve kafa derisine teması mümkün oldukça azaltın (Boya saç derisinden emilir, saçtan değil).
Sinek ilaçları: Sinek/böcek ilaçları siz ortamda yokken sıkılmalıdır. Sonrasında 8 saat süreyle ilaçlanan odaya girmemeniz önerilir. Odaya girmeden önce odayı iyice havalandırınız. Sinek savarları mümkün oldukça kullanmanız önerilmez. Gerekir ise yüksek oranda DEET içeren ilaçları tercih etmeyin (Diethyltoluamide yüksek oranda deriden emilir). Aşırı miktarlarda ve uzun süreli kullanmayın
Evcil hayvan:
Köpeğiniz sağlıklı ise ve veteriner kontrolü altında tüm aşı ve parazit ilaçları veriliyorsa gebelik boyunca yanınızda kalmasında bir sakınca yoktur. Kediniz var ise: kediden gebelere tehlikeli olabilecek hastalık Toxoplazmoziztir. Toxoplazma(detaylı bilgi için tıklayınız) gondii kedinin dışkısından insana bulaşır. Bu sebep ile gebelere kedi dışkısı ile temas etmemesi önerilir ve kedi var ise el hijyenine titizce dikkat etmesi önerilir.
Gebelikte Emniyet kemeri kullanımı: