Tekrarlayan Düşükler

Tüm gebeliklerin %20 düşük ile sonlanır. Dolayısı ile düşükler sık görülen bir durumdur. Her ne kadar istenen bir gebeliğin kaybı acı ise de genelde ilk gebeliğini kaybeden hastaların %95 de ikinci gebelik tamamen normal seyreder. Ancak ikinci veya üçüncü düşükten sonra bu yönde araştırılmaya girilmesi genel yaklaşımdır.

Tekrarlayan düşüklerin sebepleri:
  • Genetik anomaliler: Düşüklerin %70 inin altında kromozom anomalileri yatar. Eğer döllenme sırasında bir hata gelişti ise ve bu ilerde bir sakatlığa yol açacak ciddiyette ise doğa bunların büyük kısmını kendinden sonlandırır. Şüpheli vakalar da düşük veya kürtaj materyalin genetik incelemesi yapılması tanıyı kesinleştirir. Tekrarlayan düşüklerde anne ve baba adayın kandan genetik yapısına bakılması gerekir. Bazı durumlarda Tüp Bebek sonrası embriyolar yerleştirmeden önce PİG (genetik araştırma) yapılıp hastalık bulunmayan embriyolar yerleştirilir.
  • Rahim anormalikleri: Bazı kadınlar doğuştan gelen rahim şekil bozukluklarına sahiptir. Rahimin tam oluşmaması, çift rahim, rahim içi zarı gibi durumlar tekrarlayan düşüklere sebep olabilir. Ultrason ile yapılan muayenede bu tür bir şüphe duyulur ise kesin tanı HSG (ilaçlı rahim filmi) ile konulur. Bazı rahim anormalikleri ameliyat (Laparoskopi –Histeroskopi) ile düzeltilebilir. Düzeltilemeyenler de ise rahimin gebeliği uzun taşımasına yardım için rahim ağzına dikiş (Serklaj) atılabilir.
  • Rahim ağzı yetmezliği: Rahim ağzı normalde kıkırdak sertliğindedir. Doğuma yakın bazı biyokimyasal değişikliklerle yumuşar ve açılmaya başlar ancak bazı hamilelerde bu normalden önce olur ve tekrarlayan gebelik kayıpları görülebilir. Rahim ağzı yetmezliğine bağlı düşükler sıklıkla 2.trimesterde meydana gelir. Fazla ağrı olmadan hızla gerçekleşen doğum eylemi öyküsü veya su gelmesi tipiktir. Gebelik sırasında rahim boynu kalınlığı ultrason ile ölçülerek riskli vakalar saptanabilir. Ayrıca daha önceden hikayesi uyan hastalara buji testi yapılarak (gebelik dışı dönemde) tanı konulabilir. Tedavisinde gebeliğin ilk 3 ayı dolduktan sonra yapılan Serklaj (rahim ağzı dikişi ) kullanılır. Sonuçlarımız oldukça başarılıdır.
  • Kanama/pıhtılaşma bozuklukları: Bazı hastalarda kan kolay pıhtılaşır, böylece bebeğe giden damarlardaki kan pıhtılaşır ve gebelik kaybedilir. Tedavisinde düşük doz aspirin veya kan sulandırıcı iğneler ile çok başarılı sonuçlar alınabilir.
  • Hormon bozuklukları: Tiroit hastalıkları, şeker hastalığı, prolaktin fazlalığı tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilir. Progesteron eksikliği de düşüklere sebep olabilir. Tedavisi progesteron desteğidir. Progesteron ağızdan, iğne olarak veya vaginal yoldan verilebilir.
  • Otoimmun hastalıklar: İmmün sistem yanıtının bozulması sonucu vücut gebeliği yabancı madde gibi algılıyabilir. Tedavisi imün sistem düzenleyici ilaçlardır.
  • Diğer sebepler: Alkol, sigara, uyuşturucu madde kullanımı ve bazı ilaçların kullanılması (Gebelikte İlaç Kullanımı) da gebelik kayıplarına neden olabilir.