Rahim ağzı kanseri kadınlar da 2. sık görülen kanserdir (Meme kanserinden sonra). İnvasiv rahim ağzı kanseri 60% ölüm oranı ile kadınlarda ölüm sebepleri arasında birincidir. Rahime ağzı kanserinin sebebi HP virüs (belli tipleri) enfeksiyonudur. HP virüsü cinsel yol ile bulaşır (Cinsel Yol ile Bulaşan Hastalıklar). Erken evreleri semptom vermez. Erken tanı için rutin Pap smear testi yapılır. HPV Aşısı rahim ağzı kanserinden korur.
Rahim ağzı kanseri en sık 45-55 yaş arası teşhis edilir. Kanser öncüleri doku değişiklikleri 20-30 arası kadınlarda bulunur. 65 yaş üzere kadınlarda yine bir artış görülür.
Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri nedir?
Rahim ağzı kanserlerin hemen hemen hepsinde yüksek risk tipi HPV enfeksiyonu mevcuttur.
Yüksek risk HPV enfeksiyonunu kansere dönüşmesini artıran risk faktörleri:
- Sigara kullanımı
- Uzun süre oral kontraseptif kullanımı
- Çok sayıda doğum
- İmun sistem bozukluklarıdır.
Rahim ağzı kanseri nasıl gelişir?
Rahim ağzında doku değişikleri basamak basamak ilerler. Bunlar CIN I CIN II CIN III olarak sınıflandırdığımız doku bozukluklarıdir. CIN III doku değişikliği çok yüksek oranda kansere ilerliyen evredir. Bu kanser öncüsü değişiklikler Pap Smear Testi ile teşhis edilebilir ve tedavi edilmesi kolaydir. Şüpheli vakalarda Kolposkopi (rahim ağzı bölgesi büyüteçli kamera ile görüntülemesi) incelemesi yapılabilir.
Rahim ağızı kanserinin tedavisi nedir?
- Kanser öncüsü rahim ağzı değişiklikleri (Rahim ağzı yaraları):
Bu doku patolojileri duruma göre koter ile yakarak (Koterizasyon), dondurarak (Kriyoterapi) veya lokal bir müdahale ile kesilerek (Konisasyon) veya lazer ile kazıma yöntemi (LEEP) ile tedavi edilir.
- Rahim ağzı kanseri:
Rahim ağzı kanser tedavisi ameliyattır. Ameliyatın büyüklüğü kanserin evresine göre değişir. Erken evrelerde rahim ağzı alınması yeterli olabilir. Çoğu hastada rahimin tümü alınır ve batın dan lenf nodu alınır. Patoloji sonuçlarına göre radyoterapi planlanır.